Medisch

Medisch

Een van onze specialisaties is het aanmeten van medische contactlenzen, als er een afwijking in het hoornvlies zit, is het soms niet mogelijk met een bril goed zicht te verkrijgen. Ook kan het noodzakelijk zijn ter bescherming van het hoornvlies.

CONTACT

0113-563 214
Info@devisseroptiek.nl
Afspraak maken

Bandagelenzen

Bandagelenzen zijn zachte lenzen die gebruikt worden om het hoornvlies te beschermen. Het hoornvlies is het voorste transparante deel van het oog, de cornea genoemd. De bandage lens bedekt de gehele cornea en een deel van het bindvlies (oogwit).

Gebruik bandagelens

Een bandagelens wordt bijvoorbeeld gebruikt als het hoornvlies is beschadigd, zo wordt het oog beschermd tegen wrijving van de oogleden (dit kan genezing bemoeilijken) en het verminderd de pijnklachten.
Ook wordt deze lens gebruikt bij een verkeerde stand van de wimpers (trichiasis), om zo te voorkomen dat de wimperharen tegen het hoornvlies schuren.

Keratoconus lenzen

Keratos (Grieks) betekent ‘ hoornvlies’ en konos (Grieks) is ‘kegel’. Bij een Keratoconus wordt het hoornvlies in of net onder het centrum dunner en kan daar iets gaan uitpuilen waardoor een soort kegelvorm ontstaat. Er kan een erfelijke aanleg aan ten grondslag liggen, maar meestal komt een keratoconus eenmalig in een familie voor. De conus vormt zich vaak in of kort na de puberteit. In de loop van jaren neemt de vormverandering toe. Om een goede gezichtsscherpte te behouden is het aanpassen van medische contactlenzen noodzakelijk. Een standaard contactlens is vaak ook niet goed passend te krijgen bij deze aandoening.
Wij meten deze lenzen aan in samenwerking met de oogarts.

SCLERALENZEN

Een scleralens is een hoedvormige lens en heeft een diameter van gemiddeld 20 mm. De diameter varieert afhankelijk van de diameter van het hoornvlies en van de medische indicatie. Scleralenzen steunen niet op het gevoelige hoornvlies, zoals de kleinere lenzen, maar op de externe sclera, het oogwit. Eigenlijk is het principe al heel oud. De eerste scleralens dateert al uit 1888 en sinds die tijd hebben scleralenzen een enorme ontwikkeling doorgemaakt; zo werd de scleralens eerst gemaakt uit glas, maar tegenwoordig uit hoog zuurstofdoorlatende materialen.

TOEPASSING SCLERALENZEN

De scleralens rust op de externe sclera (het oogwit) en overkoepelt het hoornvlies. Hierdoor wordt contact met het hoornvlies vermeden. Door de vochtlaag tussen de lens en het oog worden droge en pijnlijke hoornvliezen tijdens het dragen van de scleralens goed bevochtigd. Het gevolg is dat de klachten sterk verminderen en soms verdwijnen, terwijl de conditie van het hoornvlies verbetert.

Scleralenzen worden regelmatig aangemeten bij mensen met: